Opera v štirih dejanjih; Premiera: 30. septembra 2000

Ponovitve v 2005/2006: 29. oktobra, 17., 22. in 29. decembra

ZGODBA IZ STARE ZAVEZE
Libreto opere Nabucco sloni na Danielovi knjigi Stare zaveze, kjer najdemo poročilo o Nabukadnezarju in njegovi osvoboditvi Jeruzalema. Osebe, razen naslovnega junaka, ki je zgodovinski lik, so izmišljene in jih je libretist Solera, tako kot tudi del zgodbe, prevzel iz neke francoske gledališke igre, uprizorjene v Parizu leta 1836. Spektakularna tema te opere pa pravzaprav ni bila novost; Rossini je na primer že leta 1818 spravil na oder svojega Mojzesa v Egiptu. Vendar je biblična zgodba zdaj postala metafora: Italijani so v Nabuccu prepoznali pripoved o svoji domovini. Verdijeva prva mojstrovina je tako postala prototip umetnosti risorgimenta.
Po premieri v Milanu 1842 so Nabucca v naslednjih letih uprizorili na Dunaju, v Berlinu, Parizu in Londonu, leta 1852 je v Ljubljani z njim gostovala gledališka družba italijanskega impresarija Alessandra Bettija, prva predstava pa je bila šele leta 1959.

LJUBLJANSKI NABUCCO 2000
Režiser Lohse je potegnil vzporednico med zgodovino in današnjim časom in o svoji viziji Nabucca danes dejal, da gre za “utopično vizijo človeške podobe vladarja vsega sveta. Ta opera zrcali problematiko, ki ni vezana na čas. Dogaja se včeraj in danes, predvčerajšnjim in pojutrišnjem. Hrepenenje ljudi po boljšem svetu se sooča z večnim svarilom.” S svojim sodelavcem, scenografom in kostumografom Leistnerjem je Lohse ustvaril prepričljivo in aktualno operno predstavo, ki je ob premieri požela odlične kritike.
Nabucco je Verdijeva tretja opera in po zmagoslavni premieri so se nova dela in uspehi kar vrstili. Med letoma 1842 in 1851 je Verdi skomponiral kar štirinajst oper in mnoge med njimi, na primer Ernani, Atila, Macbeth, Trubadur, Traviata, Ples v maskah, Simone Boccanegra, Moč usode, Don Carlos, Aida, Othello, Falstaff … , so danes del železnega opernega repertoarja povsod po svetu.
[b]Kaj:[/b] Opera & balet[b]
Kdaj:[/b] sob, 29.10.05
ob 19.30
[b]Kje:[/b] SNG Opera in balet Ljubljana, Cankarjeva 11, Ljubljana
[b]Vstopnina:[/b] od 500 do 6500 SIT